Vászonkép nyomtatás – saját fotódat a falra

Bár a vászonkép nyomtatás és az ilyen módon készült fali képek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, sokan még mindig nem tudják azt, hogy akár a telefonjuk galériájában megbúvó jól sikerült képből is elkészülhet otthonuk trendi új kiegészítője. Tényleg ennyire egyszerű lenne az egész vászonkép nyomtatás, vagy azért vannak olyan dolgok, amelyekkel nem árt tisztában lenni, ha mi is szeretnénk falunkon viszontlátni kedvenc képeinket?

Valóban jól fog mutatni a kép a vásznon? Vannak ennek a technikának a sima papírképekhez képest bármi trükkjei? Mi kell ahhoz, hogy a végeredmény tökéletes legyen, olyan, amire még évek múltán is büszkén tekinthetsz majd?

Alábbi cikkünkben ezeket a kérdéseket igyekszünk megválaszolni, illetve olyan egyéb hasznos tanácsokkal is ellátunk majd, amelyek segítenek a döntésben, mikor arra kerül a sor, hogy kiválaszd a tökéletes témát, képet a megálmodott vászonképedhez.

Lássuk hát a gyakran előforduló kérdéseket:

Van egy szívemnek kedves fénykép, azt ki lehet nyomtatni vászonra, hogy azután feltehessem a falamra?

Így van :) A legtöbb mai okostelefon már olyan felbontású képet tud készíteni, amelyből szuper vászonképet lehet készíteni. Itt azért felmerül egy jó pár kérdés, ami alapján el tudod dönteni, hogy a kinézett fénykép valóban alkalmas-e a nyomtatásra, jól fog-e mutatni a vásznon.

Nézzük az egyik legfontosabb tényezőt, ami nem más, mint a felbontás.

Mekkora felbontásúnak kell lennie a kiválasztott képnek, hogy tényleg jól mutasson nyomtatás után?

Ez nyilván függ attól is, hogy mekkora vászonképet szeretnél a végén kézhez kapni… Az általános szabály szerint - amit érdemes irányadónak tekinteni - azt mondjuk, hogy 30 centiméterenként 1000 pixelre van szükség. Ha így számolunk, akkor egy átlagos 2 megapixeles kép (2000 x 1000 pixel) nagyjából egy 60x30 cm-es vászonképhez már jó is.

Akkor sem kell elkeseredned, ha a szívednek kedves kép ennél valamivel kisebb felbontással készült, mert van remény ebben az esetben is. Nagyon sok fényképet igen jól lehet nagyítani úgy, hogy az élességéből nem veszít észrevehető mértékben, illetve egyéb trükkökkel lehet menteni a menthetőt. Ezért van az, hogy a beküldött képet grafikus kollégáink vászonra nyomtatás előtt alaposan átvizsgálnak, és szükség esetén javítanak rajta. Ebben az esetben mindenképpen egyeztetnek veled is erről.

Valódi vászonra készül? A vászon textúrája nem fog rontani a kép élességén?

A képek valódi vászonra készülnek, olyasmire, mint amire a festők is dolgoznak. Viszont nem kell attól tartanod, hogy a vászon jellegzetességéből és textúrájából adódóan egy homályos pacát fogsz kézhez kapni vászonkép helyett. A vászon textúrája ugyanis egyáltalán nem ront a nyomat élességén, pont olyan lesz, mint egy hagyományos fénykép élessége.

Ez a felvetés főleg feliratos képek esetében szokott felmerülni, de ekkor sem kell aggódni. Az elkészült vászonképen a betűk, feliratok élesek, jól olvashatóak lesznek a legkisebb részletig. Konklúzióként le tudjuk vonni, hogy a vászonkép nyomtatás nem ront az eredeti kép minőségen.

Saját készítésű családi fotóból vászonképet? Hogyan hozzuk ki a maximumot belőle?

A legáltalánosabb gond ezeknél a képeknél az szokott lenni, hogy a legtöbbször nem megfelelően megvilágított, belső térben készülnek, így minőségük a stúdió minőségtől sokszor igencsak jócskán elmarad. Igaz, a mai telefonok fényképezői már egyre jobb képeket adnak, és nagyon sok szép fotó szűrő is akad már (különböző színbeállítások, hatások), amivel kiélhetjük művészi hajlamainkat.

Ezen felül ezeknél a képeknél grafikus kollégáink is kicsit többet szoktak időzni, hogy tényleg kihozhassuk a kiválasztott képből a lehető legtöbbet.

Van lehetőség régi papírképből vászonképet nyomtatni?

Lehet, most meg fogsz lepődni nagyon, de igen. A mai modern kor eszközeivel már erre is lehetőség van. Nincs más dolgod, mint a régi fényképet bescannelni lehetőleg nagy felbontással, majd segítünk új életre kelteni azt. Egy kis retusálás, színezés csodákra képes, igazi ínyenc feladat a vérbeli grafikusok számára ;)

Mit csináljak akkor, ha a kiválasztott fénykép színei nem illenek a szobám színeihez?

Először is, ne ijedj meg, mert nem kell lemondanod a megálmodott képről akkor sem, ha az jelenlegi formájában (vagy inkább színeiben) egyáltalán nem passzol otthonod környezetébe.

Ilyenkor nagyon jól jönnek a különböző – akár telefonos – képszerkesztő programok, ahol akár előre beállított filterek segítségével pillanatok alatt átalakíthatod képed színeit úgy, hogy megfeleljen oda, ahová majd tenni szeretnéd. Ez akkor is nagyon jó ötlet, ha túl sok féle szín van a képen és emiatt nagyon „zajos” hatást kelt, mert ezzel a módszerrel ezt is meg lehet szelidíteni.

Érdemes itt elgondolkodni a szürkeárnyalatos (elterjedt közismert nevén fekete-fehér) képen, mert azzal modern, letisztult hatást tudsz elérni, amely a legtöbb otthonba könnyedén illeszkedik.

Nincs is más dolgod, mint lehúzni a szaturációt, majd kicsit játssz még a kontraszttal addig, míg neked tetsző, élettel teli hatásos kép születik, amely garantáltan jól fog mutatni.

Ha úgy érzed, segítség kell ehhez, szólj bátran és grafikus kollégáink készséggel fognak segíteni a vászonkép nyomtatással kapcsolatos minden mozzanattal.

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, úgy Itt tudsz rendelést leadni!


További cikkek

Miért is nagyszerű választás a vászonkép a babaszoba dekorálásához? A vászonkép dekoráció a babaszobában gyors és egyszerű megoldás, hogy gyorsan érj el...

Egy tavaszi vászonkép téma: virágot a falra. Szeretnéd felrázni lakásod belső terének hangulatát a hosszú téli álmából?

Vászonkép, mint otthonunk modern és trendi dísze. Miért is érdemes megfontolnunk, hogy a régi képeket vászonképre cseréljük? Következő cikkünk erről szól.