11 mesteri tipp a dekoráció kiválasztásához, hogy a lakásod nagyobbnak tűnjön

Lakásdekoráció tippek - A legtöbbünk számára ismerős lehet az apró lakások bája, varázsa, de az ezzel együtt járó kihívások is. A kisebb méretű helyiségek megfelelő berendezése és a jól megválasztott dekoráció meghittséget, melegséget és biztonságot árasztanak magukból. Ha jól kihasználjuk a benne rejlő lehetőséget, egy olyan kis zugot teremthetünk a világban, ahol bármikor megpihenhetünk és kikapcsolódhatunk, magunkban lehetünk. Azonban, ha nem megfelelően bánunk a rendelkezésünkre álló térrel, a végeredmény túlzsúfolt, klausztrofób és rendetlen képet mutathat. Ahhoz, hogy saját lakásunk esetében sikerüljön az első képet megvalósítani, nincs másra szükség, mint pár tudatos lépésre.

Szerencsére ez nem is olyan nehéz, mint ahogy azt elsőre gondolnánk! Mindössze a szemet kell becsapnunk három fő fogalom segítségével, amelyek nem mások, mint: méretarány, fény és mozgás.

1. Kicsinyítsd le majd válassz megfelelő dekorációt

A legfontosabb követendő szabály itt a méretarány. Kisebb szobáknál oda kell figyelni, hogy a megfelelő méretű bútorokat helyezzük el benne. Magyarul, felejtsük el a szélesen terpeszkedő hatalmas darabokat, amelyek túl sok teret foglalnak el. Egy keskenyebb fotel vagy szék szinte ugyanakkora ülőfelületet ad, mint egy böhöm süppedős fotel, de jóval kevesebb helyet foglal el a szoba teréből. Érdemes az „a kevesebb néha több” elvet is bevetnünk: szabaduljunk meg a felesleges bútoroktól, és ezzel együtt a zsúfoltság érzésétől. Hogy a szoba lélegzethez jusson, ügyeljünk arra, hogy mindig legyen egy kis szabad tér a bútorok széleinél és a bútorok és a fal között. Itt az egyetlen kivétel az ágy: a szűkös hálószobában a faltól-falig érő hatalmas ágy kényelmes és meghitt alvókuckót eredményez. Az ízléses lakásdekoráció, vagy jelen esetben hálószoba dekoráció, így már sokkal könnyebb lesz.

A dekoráció kiválasztásakor ügyeljünk arra, hogy ne válasszunk olyat, amelyik a padló teréből vesz el. Kerüljön mindenképp a falra. Vászonképeink amellett, hogy szuper minőségben készülnek, emellett igen strapabíróak is. A megfelelő képméretet több tényező is befolyásolja. Ha kisebb felbontású képekből szeretnénk elkészíttetni álmaink dekorációját, akkor inkább több kisebb vászonképben gondolkozzunk. Ha kedvenc képünk rendelkezésünkre áll nagy felbontásban, akkor mindenképpen egy nagyobb képet javasolnánk, mivel az mutatósabb, karakteresebb és előnyösebben mutat a szobában.

Lakberedezési tipp

2. lakásdekoráció tipp - Küldd padlóra a berendezést

A padlóhoz közelebb süllyesztett bútorok nagyobb tér érzetét keltik pusztán azzal, hogy felettük több az üres tér. A hálószobában például válassz olyan emeletes ágyat, amelyik alatt íróasztal helyezkedik el, vagy helyezd el a matracot egyenesen a padlón. A nappaliban helyezz el alacsonyabb kanapét, fotelokat.

3. Villants lábakat

Ne ijedj meg, természetesen nem a sajátodat, hanem a bútoraidét. :) Azok a bútorok, amelyeknek látszik a lába, így alájuk is be lehet kissé látni, ismét a nagyobb tér érzetét keltik. Használjuk ki hát bátran ezt az optikai illúziót, és válasszunk ennek megfelelően modern darabokat.

4. Tükröm, tükröm…

A megfelelően elhelyezett tükör egyszerre modern, játékos dekoráció, és nem utolsó sorban segítségével optikailag igen csak megnövelhetjük a rendelkezésünkre álló teret. Méretben és formában igen csak széles választék áll rendelkezésünkre, mindenki könnyedén megtalálhatja a szívéhez közel álló darabot. Segítségével a fénnyel is játszhatunk: világosabbá tehetünk vele helyiségeket, amik így egyszerre tágasabbnak is fognak hatni. Ez a lakásdekoráció tipp nemcsak otthonosabbá, de tágasabbá is teszi a lakásodat.

5. Szakíts a függönyökkel (és szőnyegekkel)

Ahogy az előző tippeknél már láthattuk, a térnövelés egyik fontos trükkje a szem becsapásán alapszik. A függönyök megállítják a tekintetet, még akkor is, ha könnyű anyagból készültek és nem takarják el az egész ablakot. Velük egyszerűen csak „többen vannak a szobában”. Letisztultság lesz a jutalmunk, ha megszabadulunk tőlük. A személyes tér védelméért helyettük érdemes redőnyt vagy könnyű szövetrolót választani. Ha a függöny számodra elengedhetetlen része a szobának, akkor olyat válassz, amelyik túlnyúlik az ablakkereten és teljesen eltakarja az egész ablakot. A szőnyegek kiválasztásánál is hasonlóan járjunk el. Ha mindenképp ragaszkodunk hozzá, válasszunk kisebb, minimalista darabokat.

6. Fehér, mint aduász

Mindenki számára ismert tény, hogy a fehér minden fényt visszaver. Így tökéletes választás a kisméretű helyiségek falának festéséhez. Ha attól tartasz, hogy túl unalmas, steril hatást kelt majd, érdemes feldobni különböző izgalmas dekorációs elem segítségével. Hidd el, a fehér falból rengeteg mindent ki lehet hozni. Ha még így sem nyerte el tetszésedet a fehér fal ötlete, akkor érdemes megfontolni a világosabb, pasztellszínek bevetését, amikkel a fehérhez hasonlóan tágasabb tér érzete érhető el.

7. Függőleges hangsúlyok

Legyen szó akár magas könyvespolcról, hosszúkás tükrökről, vagy egyéb keskeny és magas dekorációról, minden, ami kihangsúlyozza a függőleges irányt, egyben optikailag nyújtja is a teret. Ezzel együtt áramlást és mozgalmasságot is visz a helyiség kisugárzásába.

8. Vízszintes hangsúlyok

Itt a titok a mozgalmasság érzetének keltésében rejlik. Mint a lábakat villantó bútorok, amelyek alá is be tudunk tekinteni, vagy a játékos tükrök, amelyek a fényt és a látványt visszaverik a szobába, minden, ami a szemet körbevezeti a térben egyben nagyobbnak is fogja azt láttatni. Nem szabad azonban túlzásba esni itt sem: a túl sok, zsúfolt dekorációs elem is „utaztatja ugyan a szemet”, de rendezetlenül, és végül sajnos nem azt a hatást érjük el vele, mint amit szerettünk volna, hanem pont az ellenkezőjét.

9. Tisztítsd meg az utat

A legtöbben úgy próbálnak meg takarékoskodni a hellyel, hogy minden bútort a falnak tolnak, de ezzel sokszor inkább csak a zsúfoltság érzését érik el. Sokszor jobb megoldás lehet az, ha a bútorokat a szoba egyik felében helyezzük el, szabad utat hagyva a közlekedésre a szoba másik részében.

10. Könnyed textíliák

Ha lehetőségünk van rá, kerüljük el a vastag, nehézkes, sötét anyagok, szövetek használatát. Ezek túl sok fényt nyelnek el, így elnehezítve a szoba atmoszféráját. A lenvászon például tökéletes választás: leheletkönnyű anyag, amely a levegősség érzetét növeli abban a térben, ahol dekorálunk vele.

11. lakásdekoráció tippünk - Rend a lelke mindennek…

A rendezett otthon tágasabb és barátságosabb légkört nyújt. Szabaduljunk meg minden felesleges lomtól, és máris fellélegzik a szoba. Minél több rejtett rendező áll rendelkezésünkre, annál több egyébként hasznos használati tárgyunkat is ügyesen el tudjuk bújtatni a szemek elől, így növelve a rendet és minél egyszerűbb berendezést. Így, dekorációnk, szívünknek kedves vászonképünk is jobban tud majd érvényesülni. Ha szeretnéd már most kiválasztani, állunk rendelkezésedre!

Kattints, és vedd fel velünk a kapcsolatot!

 

További cikkek

Egy stúdió fotózás nem csupán egy életre szóló emlék, de szuper élmény is egyben

Ismerd meg a legnépszerűbb fotózási stílusokat, fejleszd képeidet és számos képességedet is egyben

Téged is lenyűgöz a gasztronómia világa? Merülj el az ételfotózás világában és fedezd fel hogyan születhet kedvenc fogásaidból igényes vászonkép!