Csupán lenyűgöző geometriai formák vagy ősi jelentéssel és mély tartalommal bíró jelképek a mandalák ábrázolásai?

Modern életünk zaklatottsága és rohanó napjaink mellett igyekszünk felfedezni és megélni a lelki nyugalom állapotát. Fókuszálni lelki békénkre elengedhetetlen lelki egészségünk érdekében. Szerencsére számtalan olyan módszert gyakorolhatunk,amivel túlzsúfolt napjaink stresszeit csökkenthetjük és egyre fontosabbá válik a belső nyugalom megtalálása. Ilyen tevékenységként könyvelhetjük el a meditációs gyakorlatokat vagy, ha felfedezzük milyen tevékenység tölti fel lelkünket leginkább.

Biztosan te is érezted már, hogy lemerültek belső tartalékaid és ilyenkor minden igyekezeted ellenére sem tudsz a hétköznapokban lelkesedni és dinamikusan állni feladataidhoz. Sokat segíthet, ha kicsit sikerül kiszabadulni a taposómalomból, magadra figyelni és olyan dolgokkal foglalkozni, amik szinte simogatják és feltöltik lelkedet. A szeretteink közelsége és az aktív vagy passzív kikapcsolódás beiktatásával elkerülheted a lemerülés érzését. Kulcsszerepet játszik otthonod kialakítása is, hiszen ha a nyugalom és melegség érzése fogad életteredben szívesen töltöd idődet otthon és pihentetően fog hatni rád még egy nehezebb munkanap után is. Cikkünkben részletesebben beleássuk magunkat milyen hatással is lehet rád környezeted és mennyire feldobják otthonodat a modern vászonképek izgalmas téma lehetőségei.

Mandala

Téged is foglalkoztat a mandala jelentése?

A hangulat ,amit megteremtesz magad körül nagyban függ kreativitásodtól és személyiségedtől is. Igazán otthonosan akkor fogod érezni magad, ha lelked is megjelenik falaid között. Szuper ötlet akár személyes élményeidet megjeleníteni vászonképek formájában is, amihez sok kreatív lehetőséget osztottunk már meg veled. Most a mandalák művészi sokoldalúságára hívjuk fel figyelmedet.

Biztosan találkoztál már ilyen jellegű díszítésekkel és téged is elvarázsolt szépségük. Tudtad, hogy elkészítésük is már egy meditációs gyakorlat? A szépségen kívül pedig különböző hatásokat fejthetnek ki színválasztásuk alapján. A mandala szószerinti jelentése a korong, kör, körszelet illetve ív, de az elmével is összeköthető mivel a “manas” szó elmét takar.

Ábrázolásában a vallási szimbólum is jelentős. A mandala kör alakja a kozmoszt jeleníti meg, melyben a hindu és buddhista isteneket ábrázolják. Megjelenése a buddhista alapítójának nevéhez fűződik. Gautama Siddhartha elhagyta királyságát miután ráeszmélt az emberi szenvedésre és életét onnantól a meditációnak szentelte, hogy elérje a megvilágosodást.

Majd terjeszteni kezdte felfogását és tapasztalatait. Hamarosan mások is csatlakoztak filozófiájához és megalakult az első szangha amely a buddhista szerzetesek közösségévé vált. Tudásuk eleinte Indiában terjedt majd Japánban, Tibetben és Kínában is elterjedtek tanaik. Látogatásaik során mandalákat készítettek és vittek ajándékba. A mandalákat többféleképpen értelmezhetjük elsősorban vallási és szellemi jelkép, de felfedezhetjük benne a művészetet is.

Tehát még ha nem is hiszünk szimbolikus erejében megtalálhatjuk benne az aprólékos munka szépségét. Talán már te is készítettél saját mandalát? Alkotás közben csak magadra és a művedre figyelsz segít koncentrálni és kizárni a problémákat. Emiatt is használják sokan meditálásra, az elkészült mű pedig biztosan büszkeséggel fog eltölteni.

Mandala készítése

Szerinted is hatással lehetnek életedre az otthon kifejezett szimbólumok?

Napjainkban számos helyen találkozhatunk különböző szimbólumokkal. Van, aki nagyobb jelentőséget tulajdonít ezen tárgyak hatásának mások szerint csak tetszetős és jól mutat otthonunkban. Bármelyik vélemény is áll közelebb hozzád a modern lakberendezésben is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak ezen elemek.

Nem csak impozáns és divatos kellékek az otthonodban elhelyezett faliképek, de sokkal jobban is érzed magad ha saját stílusodban kelted életre az élményeket. Ebben segít neked a Vászonkép Manufaktúra. Cégünk több mint 10 éves tapasztalattal rendelkezik és számtalan otthonba varázsoltunk művészi dekorációt elképzeléseitek alapján. Nálunk a precíz, élettel teli vászonképek nem csak úgy megszületnek, garantáljuk a legmagasabb minőségű munkát, hogy sokáig gyönyörködhess képeidben.

Biztosan te is gondolkodtál már milyen tárgyak segíthetnek leginkább, hogy otthonodban csak jó energiák uralkodjanak. A mandalák pont ilyen eszközök lehetnek számtalan forma és színvilágot fedezhetsz fel. Nemrég egy barátomnál nyűgözött le egy kör alakú színes mandala vászonképe. A nappaliban elhelyezett nagyméretű kép tökéletesen betöltötte a teret és Máté a házigazdánk büszkén mesélte, hogy minden vendége megcsodálja és őt is megnyugtatja a szimbólum.

Ismered a mandalák típusait és hatásait?

Különböző mandala típusok léteznek, hatásuk, mintáik, de még a színek jelentése szerint is csoportosíthatjuk őket. Léteznek gyógyító mandalák, amik meditáció céljából készülnek leginkább. Elkészítésük során a bölcsesség, nyugodtság és koncentráció ötvöződik a művészettel. A tanító mandalák esetében minden forma és szín és vonal egy vallási vagy filozófiai szemléleti módot érzékeltet. Amikor a tanuló megalkotja a saját mandaláját kézzelfoghatóvá válik saját tudása.

A homok mandala nevét elkészítése alapján kapta, a buddhista szerzetesek bonyolult technikával színes homokot használnak elkészítésükhöz. Léteznek még boldogságot, szerelmet, bőséget, energiát vagy szerencsét hozó mandalák is. Te milyen energiákat szeretnél leginkább hangsúlyozni otthonodban?

Mintájuk szerint egyik legnépszerűbb a nap, ami az univerzumot, az energiát és életet jelképezi. A 8 küllőkkel rendelkező mandalák körkörös mintái a buddhizmus útját jelképezik melynek végigjárása az újjászületéshez vezet. A harang minta az elme kitágítását jelképezi, amely során a bölcsességet befogadhatjuk. A felfelé néző háromszögek az energiát és cselekvést, a lefelé nézők pedig a tudásszomjat és kreativitást jelképezik.

A lótuszvirág az egyensúlyt és lelki békét ábrázolja. A mandalák körkörös mintái legbelül egy pontból kezdődnek, amit körbefon a bonyolult ábrák és vonalak sokasága. A belső az univerzumot, míg a külső kör az élet ciklikusságát jelképezi. A formák leginkább az ékszer, fa vagy virág mintái. A színek használata is különféle hatásokat jelképez.

Az ezüst például jólétet, természetfeletti képességeket, áradó érzelmeket jelenít meg. A fekete a titok, megérzés, újjászületés és belátás színe. A fehér a nyugalom, empátia és tökéletesség jelképe. A sárga a barátság, természet, intelligencia színe. A szürke a szeretet, lelki béke, szelídség és hűség jelentése. A kék szín a harmóniát, ellazulást és elégedettséget ábrázolja. Tűzpiros a változás, hatalom, szerelem és rettenthetetlenség jelképe.

Bíborszínnel a bölcsesség, idealizmus, emberszeretet jeleníthető meg. Rózsaszín, mint az egyetemes gyógyulás (mind a testünk és lelkünk értelmében) és érzékenység árnyalata. Narancs, mint a becsvágy, vitalitás, megérzés és önkontroll színe. Barna színnel ábrázolhatjuk a tudatos kötődést a környezethez, stabilitást, földközeliséget. A zöld szín a gyógyulás, bizalom, nyugalom, növekedés és kapcsolat jellemzője. Így már te is könnyebben kiismered magad a mandalák változatos megjelenése alapján. Amikor megtaláltad az otthonodba leginkább illőt, rendeld meg és pár napon belül már otthonod dísze lehet.

További cikkek

A vászonképek nem csupán otthonunk díszítésére alkalmasak, hanem kiváló ajándékok is lehetnek.

A vászonképek az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a lakberendezés világában.

Az élet tele van különleges pillanatokkal, és az egyik legjobb módja annak, hogy ezeket az emlékeket örökké megőrizzük, az, hogy megörökítjük őket fotókon.