Dekoráld otthonodat kedvenc csillagképeiddel!

Megmutatjuk milyen könnyedén megteheted izgalmas vászonképekkel

Az augusztusi hetek alatt nem csupán a remek nyári programokat élvezheted, de számtalan csillagképet is felfedezhetsz a felhőtlen nyári estéken. Ez a hónap a legalkalmasabb a csillagnéző estéd szervezéséhez és persze a kívánságaid is teljesülhetnek, ha elég türelmes vagy kivárni a hullócsillagokat. Díszítsd otthonodat csillag, vagy bolygó témájú vászonképekkel, amik igazán különleges hangulatot varázsolnak otthonodba.

A csillagok vizsgálata igen hosszú történelmi múltra vezethető vissza és ha te is időt szentelsz a csillagképek megismerésére más szemmel fogod kémlelni az eget is. Nincs is szükséged másra, mint pár óra szabadidőre egy általad választott szabadtéri helyszínre és már csodálhatod is a csillagok sokaságát. Garantáltan léleksimogató élmény akár barátokkal, családoddal akár szerelmeddel éled meg. Amikor a csillaghullás megfigyelése a cél érdemes az augusztus első két hetét megcélozni, ilyenkor rövid idő alatt sokszor átélheted a hullás izgalmas másodperceit. Természetesen bármelyik tiszta éjszaka alkalmas az égbolt kémlelésére és remek alkalom, hogy képekbe zárva őrizd a szívednek kedves programok emlékeit. Ezek a szép emlékek pedig egy kis kreativitással falaid díszévé válhatnak igényes vászonképek formájában.

Téged is érdekel a csillagképek történelme?

Az emberiséget már évezredekkel ezelőtt is igen sokat foglalkoztatta az éjszakai égbolt rejtélye. Az egymáshoz közel álló fényesebb csillagok csoportjait isteni, állati, emberi vagy tárgyak képével ruházták fel. A legtöbb népnek megvoltak a saját elnevezései a látott csillagképekről, de az sem volt ritka, hogy ugyanazon csillagképeket különböző népek más névvel láttak el. A magyarok sajátságos elnevezéseit is megtalálhatjuk viszont európában a görög mitológián alapuló csillagképek rendszere vetette meg a lábát és nemzetközi szinten ez vált elfogadottá. A csillagképeken belüli önálló névvel rendelkező csoportosulásokat csillagalakzatoknak idegen szóhasználatban aszterizmusnak nevezzük.

Napjaink ismerete alapján az első csillagkatalógust Si Cseng időszámításunk előtti negyedik században készítette el. A kínai csillagász körülbelül nyolcszáz csillagot leírását alkotta meg. Időszámításunk első századában pedig Csang Heng tudósként kutatta a csillagok rendszerét és művében már kétezerötszáz csillagot nevezett meg. Első ismert forrásnak tekintjük Aratosz Phaenomena munkáját, melyben versbe szedve sorolja fel a korában ismert csillagképeket. Később a történelem során ezeket a műveket gyakran utazók, felfedezők egészítették ki.

Az ő életükben igen nagy szerepet játszottak a csillagképek, hiszen hajóutak alkalmával tájékozódásra használták a csillagok képeit. Az északi és déli félgömb jegyei között igen érdekes felfedezést tehetünk, amíg az előbbi félgömbön leginkább hétköznapi állatok és mitológiai alakok képei jelennek meg, a délin mikroszkóp, körző, légszivattyú, tukán és repülőhal mását láthatjuk. A legtovább használt csillagkatalógust Ptolemaiosz Klaudiosz nevéhez köthetjük.

Az Egyiptomban élő római polgár Syntaxis című munkája már 1022 csillagot ír le, melyek szabad szemmel is látszanak. Ptolemaiosz érdeklődése igen sokszínű volt nem csupán a csillagászatban, hanem a matematikában és művek szerzőjeként is alapköveket hagyott társadalmunkra. Művében nem csupán a csillagok koordinátáját határozta meg de fényességüket is, munkáját arabra majd később latinra is fordították, kiegészítve körülbelül a tizenharmadik századig használták a legpontosabb jegyzetként.

A távcsövek és fényképek megjelenése a csillagászatban is új perspektívákat hozott

Majd tizedik Alfonz király elkészítette saját táblázatát, mely Alfonz - táblázat néven híresült el. A csillagászat kutatása a föld minden pontján tudósok sokaságát foglalkoztatta, sokan életük jelentős részét a csillagok megfigyelésével és jegyzetek készítésével töltötték, mint például Tycho Brahe dán származású csillagász, aki huszonöt éven keresztül gyűjtötte össze megfigyeléseit. Munkája mérföldkőnek számít e tudományágban, hiszen adatait akkor a lehető legrészletesebb pontossággal határozta meg.
A tudományág fejlődése nagyot ugrott az első távcsövek megjelenésével, amit Hollandiához köthetjük, ahol 1608 - ban elkészítették az első biztosan létező típusokat, majd az egész világon megismerték és gyártani kezdték. Innen már a bolygók helyzetét is pontos számításokkal térképezték fel.

A csillagtérképészet aranykorának a tizenhetedik századot tekinthetjük, hiszen a földrajzi felfedezések által a csillagképek ismerete is bővült. A fényképezés terjedésével pedig a korábbi atlaszokat fotólemezek váltották fel. Az egységes elnevezéseket pedig 1922 - ben a Nemzetközi Csillagászati Unió szabványosította, 1928 - ban pedig az alakzatok határvonalait is meghatározták.

Téged is érdekel az asztrológia “tudománya”

Bizonyos szemszögből e tudományág is a csillagokat vizsgálja, de leginkább a jóslás, illetve a személyiségjelek meghatározása miatt. Az asztrológiát általában áltudományként tartják számon bár már az ókor óta kutatják, hogy az égitestek milyen hatással vannak nem csak az emberek születésére, hanem életére is. E tudás a horoszkóp meghatározása, ami alapján nem csak a jóslásokba bocsátkozhatunk, de a jegyek tulajdonságait, vonzalmait és érdeklődését is meghatározhatjuk.

Napjainkban pedig már van lehetőséged igen széles skálán kutatni a személyiséged jellemzői között, de még ha csak felületes is érdeklődésed és a napi horoszkópod átfutásán kívül nem tulajdonítasz nagy jelentőséget csillagjegyednek igen nagy divattá vált akár ékszereken, tetoválásokon, rajzokon megjeleníteni csillagjegyed. Trendi lakásdekoráció válhat egy gyönyörűen megálmodott vászonképből, melyet csillagjegyed ihletet. A stílus csak rajtad múlik, számos technika közül válogathatsz és pár napon belül már falaid dísze lesz az egyedi tervezésű vászonképed. Mindössze pár kattintás és otthonod kényelméből intézheted igényes lakásdekorációdat!

Már cikáznak is az ötletek fejedben? Ne habozz tovább akár cikkünk témája indította be a fantáziád akár egyéni elképzelésedet szeretnél megvalósítani Vászonkép Manufaktúránk azért dolgozik, hogy képeddel 100% - ban elégedett legyél!

További cikkek

A vászonképek nem csupán otthonunk díszítésére alkalmasak, hanem kiváló ajándékok is lehetnek.

A vászonképek az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a lakberendezés világában.

Az élet tele van különleges pillanatokkal, és az egyik legjobb módja annak, hogy ezeket az emlékeket örökké megőrizzük, az, hogy megörökítjük őket fotókon.