Kollázs, Montázs - Ha nem tudsz dönteni egy kép mellett!

Több részes vászonkép saját fotókból? Saját képekből szeretnél kollázst csinálni? Kollázs vagy más néven montázs képet vászonképként az otthonodba – mikor ajánljuk ezt? Mikor jó a kollázs montázs technika? Már eldöntötted, hogy otthonodat egy stílusos vászonképpel szeretnéd díszíteni, és az elkészítendő kép témáját is nagyjából sikerült kiválasztanod, azonban mégis több kép között vacillálsz? Ez főleg akkor okoz komoly fejtörést, ha a saját családi képeidből szeretnél választani, azonban több olyan is van, amely nagyon a szívedhez nőtt, és ilyenkor aztán igazán nehéz választani közülük.

Ebben a cikkünkben olyan témát fogunk körüljárni, ami megoldja ezt a problémádat! Miért is kellene csak egy képet kiválasztanod a számtalan meghitt vagy mókás pillanat közül? A megoldás nem más, mint a kollázs, amit montázs néven is ismerhetsz. A kollázs és a montázs között ebben az esetben nem teszünk különbséget.

A montázs kifejezés a francia „montage” szóból származik, jelentése pedig összerakás, összeszerelés. Rokona a kollázsnak, ami szintén hasonló jelentéssel bír, bár eredetileg van közöttük némi különbség. Napjainkban, ha több fényképből szeretnél egy képet készíteni, és nem rendelkezel komoly grafikus, avagy képszerkesztő adottságokkal, az online montázs vagy kollázs szerkesztő programok nagy segítségedre lesznek.

Egyikük sem keverendő azonban össze a mozaikkal, ami apró részletekből összerakott képet jelent, ahol a sok pici darab, amiből a nagy kép összeáll lényegében felismerhetetlen, a lényeg a nagyobb képen van, amit azok együtt alkotnak. Ilyen művet azonban jóval nehezebb alkotni, ehhez már nem árt a kicsinél kicsit több művészi érzék.

Térjünk vissza azonban cikkünk témájához, a kollázshoz és annak elkészítéséhez. A vászonképre szánt kollázsnak is több típusa lehet, bár itt főként a képek elrendezésének változatait vagy a fotók méretarányaival való játékot kell értened.

Szabályos kollázs – nem csak perfekcionistáknak

Tökéletes arányok, harmónia, szabályosság jellemzi ezt a fajta kollázst. Ennél a típusnál minden fő képre kerülő kép mérete azonos, és méretarányuk általában 1:1, azaz négyzetes. A kollázs akkor is szuper választás, ha valamilyen okból kifolyólag nem rendelkezel magas felbontású képekkel, mert például a Facebook-ról vadásztad össze őket. Mivel a vászonképre a kiválasztott fotók kisebb méretben kerülnek fel, nem okoz gondot az alacsonyabb felbontás sem, mivel az egyes fényképek mérete nem lesz óriási.

Szabályos montázs, kollázs

Rendezett kollázs – avagy rend a lelke mindennek

Ebben az esetben már a képek mérete és a képarányok nem azonosak, viszont mindegyik fotó egy irányban – rendezetten - áll, vagyis nincsenek elforgatva egymáshoz képest. Ezt a fajta elrendezést megfűszerezheted azzal, hogy középre választasz egy fő képet, amit a többi körülvesz. Érdemes azonban a szabályos és rendezett kollázsoknál ügyelni arra, hogy az összeválogatott képek témában és színvilágban is illeszkedjenek egymáshoz, ezáltal is biztosítva a harmonikus összhatást.

Rendezett montázs

Rendezetlen kollázs – egy kis rendbontás

Ha egy kicsit mozgalmasabb, zajosabb hatást szeretnél a vászonképeden viszontlátni, akkor ez a kollázs-fajta lesz a „te embered”. Ennél a típusnál a képek egymáshoz képest el vannak forgatva, sőt a térhatás elérésének érdekében még árnyékot is vethetnek egymásra. A képek lehetnek egyszerűen rendezetlenek, mintha kiborultak volna egy nagy fotóalbumból a szőnyegre, de összeállíthatók szív, betű, szám vagy bármi más formába is. A végeredmény itt is fokozható például azzal, hogy az egyes képeknek külön szegélyt, keretet adsz, akár különfélét, de „beleteheted” mindegyiket polaroid fotó stílusú keretbe az extra hatás kedvéért. Ezt a legtöbb képszerkesztő program képes mindössze pár kattintással megtenni. Hidd el, akkor is létre tudsz hozni szinte bármilyen tetszetős kollázst, ha még nagyon kezdőnek számítasz a képszerkesztés terén.

Ha nem vagy jártas a képszerkesztésben, ma már az sem okozhat gondot. Az interneten jó pár akár ingyenesen is használható online fotószerkesztőre, montázs, vagy kollázs-készítő programra bukkanhatsz. Legtöbbjük használata gyerekjáték, és pár kattintással még azok is szemet gyönyörködtető művet tudnak így készíteni, akik soha életükben nem csináltak ilyet.

Rendezetlen kollázskép, kollázsfotó

Az egyik legjobb fotó kollázs készítő oldal, ami nem mellesleg tud magyarul is: a Canva. Egy kis segítség a használatához: Nyisd meg a www.canva.com oldalt a böngésződben. A keresőbe írd be azt, hogy fotómontázs vagy fotókollázs és máris rengeteg előre készített kollázs sablon jelenik meg készen arra, hogy segítsen képed elkészítésében. Kattints rá arra, amelyik elnyerte a tetszésedet és megnyílik egy szerkesztőablak. Nagyon sok ingyenes sablont találsz itt, (a sablonok bal alsó sarkában látható, ha ingyenes a sablon) ha pedig nem gond, hogy az elkészült kollázsért, montázsárt letöltéskor fizetni kell, akkor még szélesebb a választék. Nincs is más dolgod, mint feltölteni a saját képeidet, majd a sablonba húzd be őket és kész is a kollázsod. A jobb felső sarokban, a Letöltésre kattintva tudod letölteni.

Egy másik fantasztikus online képszerkesztő, amihez azonban nem árt egy pici angoltudás: a BeFunky. Ez egy akár regisztráció nélkül is használatba vehető, és igen egyszerűen használható, nagyon felhasználóbarát online képszerkesztő program. A „Collage Maker” (Kollázs, montázskészítő) mellett a „Photo Editor” (Képszerkesztő) funkcióval tovább dolgozhatunk az egyes képek megjelenésén is. Ez a program egy online képszerkesztő montázs és kollázs készítésére. Az ingyenes funkciói közé tartozik az átméretezés, a vágás, a forgatás, valamint a fényerő és árnyalatok finomhangolása igen gazdag variációt nyújtva számunkra. Ezeken felül még használhatunk előre készített filtereket is, ezzel tovább gazdagítva képeinket. A kollázs, montázs így személyre szabottan és könnyen el tud készülni minimális energiabefektetéssel.

Miután elkészítetted művedet, már nincs is más dolgod, mint az elkészült kollázst képként feltölteni a megrendelésedhez, kiválasztani a méretet, a többi pedig már a mi dolgunk. Mivel tisztában vagyunk vele, hogy számodra igen fontos emlékeket bízol ránk, mi a tökéletes minőséget, a maximális odafigyelést biztosítunk rövid határidővel.

Felkeltettük érdeklődésedet? Kész is van a kollázs? Mire vársz még? Vedd fel velünk a kapcsolatot most!

 

További cikkek

Bár a vászonkép nyomtatás és az ilyen módon készült fali képek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, sokan még mindig nem tudják azt, hogy akár a telefonjuk galériájában...

Miért is nagyszerű választás a vászonkép a babaszoba dekorálásához? A vászonkép dekoráció a babaszobában gyors és egyszerű megoldás, hogy gyorsan érj el...

Egy tavaszi vászonkép téma: virágot a falra. Szeretnéd felrázni lakásod belső terének hangulatát a hosszú téli álmából?