Te is szeretnéd, hogy otthonodban a harmónia és egyensúly szabályai érvényesüljenek?

Otthonunk az a hely ahol megpihenünk, biztonságban érezzük magunkat és saját ízlésünkre formálva csinosítgatjuk, alakíthatjuk. Manapság számos tanácsot  kaphatunk, hogyan érdemes lakberendeznünk illetve milyen hatásokat érhetünk el ha átrendezzük szobáinkat. Találunk ötleteket színek és anyagok terén akár a legújabb trendekhez útmutatót vagy saját kezüleg is feldobhatjuk kissé kopottabb bútorainkat. Amikor otthonod hangulata a cél a Feng shui alaptanácsai között is érdemes szemezgetni.

A minket körülvevő helyiségek meghatározzák hangulatunkat de még szervezeti dinamikánkat is. Emiatt is igyekszünk minden olyan helyre, ahol sokat tartózkodunk csempészünk egy kicsit magunkból. Gondoljunk itt a munkahelyünkre például, ahol hosszú órákat eltöltünk, igyekszünk kellemesebbé tenni életterünket, ha van rá lehetőségünk egy - egy képpel, növénnyel vagy kis kabalával tehetjük családiasabbá a teret. Otthonunkban viszont életre kelhet fantáziánk és a saját személyiségünkre szabhatjuk minden sarkát. Lehetőségünk van szinte bármit kipróbálni a falfestéstől a legapróbb kiegészítők elhelyezésén át.

mit is jelent a feng shue

Te tudod mit is jelent a Feng shui?

Eredete több mint 3 ezer évre vezethető vissza, egy ősi kínai hagyomány, mely az ég és a föld megfigyelésével segít kialakítani a legoptimálisabb kapcsolatot a környezetünkkel. Jelentése “szél és víz” és a tapasztalatokon alapuló szabályokon keresztül ismeri meg a világot. Hogy megértsük ismernünk kell gondolati hátterét is.

Több ezer évvel ezelőtt Kínában a földet és mennyet sárkányokként személyesítettek meg, melyek a chit vagyis az életenergiát ki- és belélegezve tartották egyensúlyban a világot. Ebből később kialakult a Tao melyben a két alapvető erő a ying és a yang, melyek kiegészítve egymást alakul ki a tökéletes egyensúly. Egyik elem sem létezhet a másik nélkül az egyensúly akkor lesz tökéletes, ha kiegészítik egymást. Otthonunk szempontjából az elhelyezés és kiegészítők szempontjából alkalmazható. Egy másik fontos fogalom a Chi amely a életerő vagyis hitük szerint a kozmikus lélegzet, mely körülvesz bennünket. Bennünk és környezetünkben is áramlik a chi jó vagy rossz irányban, ha otthonunkban jó irányban áramlik az hatással van a bennünk áramló chi - re is. De hogyan is érhetjük el a jó chi áramlást?

Feng shui praktikák

Feng shui praktikák, a megfelelő energiákért

Vannak bizonyos dolgok melyeken tudunk változtani és van amin nem de törekedhetünk az optimalizárásra. Nehezen elképzelhető, hogyha valaki otthona nem a Feng shui szerint épült eladná azt de érdemes otthonunkat megfigyelni és apróbb változtatásokat végrehajthatunk melyek segítik a megfelő chi áramlását. A fekvés meghatározásához használhatunk iránytűt, hogy meghatározzuk melyik otthonunk északi és déli fekvéső helysége.

Például az északi fekvéső helyiség a karriert szimbolizálja. De amit tudatosan irányíthatunk például a befelé nyíló ajtó, egy bőséget ábrázoló festmény vagy falikép minél közelebb a bejárati ajtóhoz, kerüljük a tükrök elhelyezését az ajtóval szemben. Az lakásból kilépve szerepe van a látképnek, előnyös ha növényekkel gazdagítjuk látképünket. Ha otthonunk üres terekkel rendelkezik fontos a jó megvilágításuk, a feng shui szerint a sötét sarkok rossz energiákat árasztanak. Bútorok tekintetében a négyzet megfelelőbb mint a téglalap ha kör alakú bútort választunk inkább a teljes kört részesítsük előnyben a félkör helyett.

Bizonyos tárgyak is segíthetnek az energiák megfelelő egyensúlyba hozásán például vannak feng shui tárgyak mint a kristályok, szélcsengők, mini szökőkutak, halak az akváriumban vagy a tükrök illetve világítás megfelelő elhelyezése. Az otthonunk keleti részébe helyezzünk el növényeket, amennyiben nincs elég időnk gondozni választhatunk művirágokat is. A jelentésük szerint is választhatunk például a sárga krizantém szerencsét hozó erővel bír, a bambusz pedig a bölcsesség és alkalmazkodás jelképe.

Hatással vannak ránk a képeink

Szerinted is hatással vannak ránk a képeink?

Akár sokat adunk a Feng shui jelentőségére akár nem, az biztos hogy képeink meghatározzák otthonunk hangulatát és ezzel a miénket is. Mindenki számára mást jelent a szép és egyedi kifinomult díszítés, de a faliképek elhelyezése tereinkben mindenképp otthonosabbá teszi környezetünket. Az ízlésünk ami egyedivé teszi falainkat, van aki a családi eseményekről készült képeket helyezi ki legszívesebben, sokan a tájképekért rajonganak de napjainkban a motivációs gondolatok faliképként való elhelyezése is trendivé vált. A Feng shui szerint a képek tartalmilag is erős hatással vannak az ott tartózkodókra. A kristályokat, szenteket és szimbólumokat ábrázoló képek segítenek pozitív energiával feltölteni a teret, gondolatokat és érzelmeket ébresztenek az ott élőkben.

A faliképek mindig is jó ízlést árasztanak és egy jól megválasztott minta feldobhatja az egész helyiséget, ha pedig különböző stílusú képek tetszenek nem kell lemondanod róluk csak ne egymás mellett helyezkedjenek el. Kialakíthatsz egy saját mini galériát is kedvenc képeidből. Ha otthonodat igazán melegséggel szeretnéd feltölteni a fényképeidből segítségünkkel profi minőségű vászonképet készítünk, amely hosszú évekig díszíti falaidat. Akár a mobilodon lévő különleges pillanatokat, vagy egy régi fekete - fehér kép felújítását szeretnéd, csapatunk szívesen áll rendelkezésedre és segít megvalósítani elképzeléseidet.

A képek elhelyezését a Feng shui az alábbiak szerint ajánlja. A családi fotók elhelyezését leginkább a nappali, étkező, konyha helyiségeibe, a gyerekekről készült képeket a  déli vagy délnyugati falra helyezni a legszerencsésebb. A hálószoba és fürdőszoba leginkább pihenést, feltöltődést nyújtanak ide leginkább a szép harmonikus tájképek illenek illetve  motivációs mondatokkal is gyakran találkozhatunk e szobákban.

Megfelelő helyet a vászonképnek

Ha már csak a megfelelő helyet kell kiválasztanod

Ha már eldöntötted melyik képedet látnád viszont faladon szívesen csak a méretet és a helyet kell kiválasztanod. Amennyiben nem tudsz dönteni egyetlen kép mellett a kollázs technikával van lehetőséged több képedből készíteni egyet, akár a többrészes vászonkép lehetőségét is figyelmedbe ajánljuk.

A képek elhelyezkedését tekintve is számos ötlet közül válogathatunk. Egy gyönyörű vászonképpel kitölthetünk egy nagyobb teret vagy van lehetőségünk több kisebb képet is elhelyezni akár szimmetrikus alakzatban is. A képeket körülbelül szemmagasságban érdemes kitenni, ha van rá lehetőségünk és otthonunk bármelyik pontján csak dísze lesz annak. Akár a lépcsősorok melletti falakat is érdemes kihasználni és meghitt képekkel díszíteni. Bárhogyan is döntesz segítünk, hogy mielőbb kézzelfoghatóvá formában találkozz elképzeléseiddel. Vedd fel velünk a kapcsolatot és egy hét múlva már otthonodban csodálhatod általunk elkészített képed.

További cikkek

A vászonképek nem csupán otthonunk díszítésére alkalmasak, hanem kiváló ajándékok is lehetnek.

A vászonképek az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a lakberendezés világában.

Az élet tele van különleges pillanatokkal, és az egyik legjobb módja annak, hogy ezeket az emlékeket örökké megőrizzük, az, hogy megörökítjük őket fotókon.