Hygge, mint a boldogság kulcsa - 7+1 tipp a skandináv életérzésért

Hygge: A boldogság kulcsát kereső kutatók felmérései szerint egy skandináv ország lakói, mégpedig a dánok a legboldogabb nemzet. Ehhez hozzá kell még azt is tenni, hogy a zordabb éghajlat ellenére a többi skandináv ország is igen jól teljesít. Mi a titkuk? Mi a skandináv életérzés gyökere, amitől ennyivel boldogabbak a dánok nálunk? Talán a legfontosabb összetevő: a kiegyensúlyozott életmód, amelyet hygge néven is ismerhetünk.

A hygge egy olyan pozitív életfelfogást jelent, amely segítségével elégedettséget, boldogságot hozhatunk létre életünkben. Ennek lelke nem más, mint a közösségi élmények. Míg idehaza, mi magyarok úgy rendezzük be otthonunkat, hogy másokat lenyűgözzünk, és nekik megfeleljünk a minél drágább és látványosabb bútorokkal, mintegy valamiféle versenyként felfogva ezt az egészet, a dánok egészen másként közelítik meg a lakberendezési kérdést.

Náluk a legfontosabb szempontok az otthonosság, barátságosság és meghittség. Az öröm, hogy együtt vannak komfortosan a jelenlét pillanatát együtt megélve. A tipikus dán otthonok egyszerűek és nagyszerűek, nem mellesleg egyediek, kevésbé befolyásolja őket a divat és mások véleménye. Emellett igen környezettudatosak, közelebb is állnak a természethez, és ezt is szívesen jelenítik meg otthonaikban. A túldíszítettség és a nagyzolás helyett a praktikus és igen kényelmes, meghitt otthonokat részesítik előnyben.
Fontosak azok a tárgyak, amelyeknek lelke van, amelyekhez emlékek kötődnek, amelyek elmesélnek valamit a tulajdonosukról. Mint például egy megörökített meghitt családi pillanat. Hangsúlyosak a világos színek, a derű és a fény, sok a fehér és bézs felület, gyakran visszaköszönnek a tenger színei, a különféle kékek és szürkék, valamint sok a fényes felület, hogy csillogásuk visszatükrözze a napot, megsokszorozza a fényt.

Hygge

És most jöjjön pár tipp, hogyan alkalmazzuk a hygge-t otthonunkban a meghittebb, boldogabb pillanatokért.

1. tipp: Válasszunk semleges színvilágot

Kerüljük a rikító, túl erős színek használatát, különösen a nagyobb felületeken. A hygge stílus alapelve szerint minden, amit a lakásban elhelyezünk, sugározzon békét és harmóniát. Ezt különösen vegyük figyelembe a pihenő helyek berendezésekor. Használjunk pasztellszíneket, mint világosszürke, világos barna és krémszín.

2. tipp: Teremtsünk kényelmes légkört

A meghitt, barátságos légkör a hygge stílus lelke. Ennek megteremtéséhez használhatunk puha, bolyhos párnákat, plédeket. Ezekbe burkolózva egy forró teával/kávéval a kezünkben tökéletesen ki lehet kapcsolódni egy hosszú nap után. Vagy egy másik példa: teremtsünk hangulatos zugokat egy jól kiválasztott kanapé vagy akár ablakpad segítségével, ahová egy jó könyvvel elvonulhatunk egy kis csendes pihenőre.

3. tipp: Gyertyák, és gyertyák mindenhol

Mi az első dolog, ami a gyertyákra gondolva eszünkbe jut? Valószínűleg egy romantikus pillanat, egy ellazító fürdő vagy más egyéb meghitt alkalom. Ezeket mind magába öleli a hygge életérzés. A gyertyák kellemes meleg és kedves ragyogását semmi sem tudja pótolni, és elengedhetetlenek az igazán meghitt légkör megteremtéséhez.

4. tipp: Világítás fényfüzérekkel

A gyertyák mellett a fényfüzérek is nagyszerű lehetőséget adnak a lakás meghittségének fokozásához. Nemcsak vidámak és ünnepiek, de nagyszerűen mutatnak otthonunk bármelyik pontján. Használhatjuk a hálószobában, nappaliban, de akár a kinti erkélyen vagy előkertben is. A gyertyákhoz hasonlóan lágyabb fényt adnak, és úgy díszítik az otthont, hogy közben mégsem túl tolakodóak.

5. tipp: Gyújtsunk tüzet

Összebújni a tűz körül, akár kint vagy bent, a dán kultúra meghatározó eleme. Nagyszerű alkalom így összegyűlni a családdal és barátokkal és hálásnak lenni az együtt töltött meghitt pillanatokért. A hygge stílusban így nagy szerepet kapnak a kandallók, amelyek melegséget és az összetartozás érzését hordozzák magukban. Egy jól megválasztott kandalló az otthonunk szívévé-lelkévé válik.

6. tipp: Használjunk különböző szöveteket, textúrákat

Talán nem ez az első dolog, ami az embereknek eszébe jut, ha hygge-ről van szó, mégis igen lényeges a megfelelő felületek, textúrák kiválasztása. Ezeknek segítségével érdekesebbé tehetjük az amúgy minimalista stílust. Ezt úgy tehetjük meg, hogy olyan melegséget, kényelmet árasztó anyagokat használunk fel a dekorációnál, mint például a fa és gyapjú. Ezt megkoronázhatjuk különböző színpompás virágokkal, amik segítségével kis színt vihetünk az egyébként pasztell környezetbe.

7. tipp: Alakítsunk ki spa-szerű fürdőszobát

Ahelyett, hogy a fürdőszoba csupán egy gyors reggeli vagy esti zuhanyra legyen csupán alkalmas, alakítsunk ki belőle egy pihentető, ellazító zugot, ahová egy fárasztó nap után elvonulhatunk ellazulni és feltöltődni. A hygge letisztultsága, rendezettsége és meghittsége itt is fontos szem előtt tartandó tényezők. Jó, ha rendelkezésünkre áll elegendő rejtett tároló és rendező, hogy elkerüljük a zavaró rendetlenséget. Az extra élvezetért szerezzünk be további gyertyákat, puha köntösöket és törölközőket, mindezt a letisztultság jegyében.

+1 tipp: Vászonképen megörökített családi pillanat

Mint cikkünk elején már egyszer megemlítettük, a hygge stílusban kiemelkedően fontosak azok a tárgyak, amelyeknek lelke van, amelyekhez emlékek kötődnek, amelyek elmesélnek valamit a tulajdonosukról. Mi más is lehetne erre alkalmasabb, mint egy vászonképen megörökített pillanat, ahol az egész család együtt van. Kérésedre állunk rendelkezésedre, és segítségedre leszünk abban, hogy elkészülhessen otthonod dísze, amelyet aztán az egész család és persze a barátok is elégedetten nézegethetnek ezután.
Nincs is más most már hátra, mint hogy szeretteiddel együtt élvezd az új, hygge stílusban megálmodott otthonodat. Végy le a polcról egy jó könyvet, engedj meg egy forró fürdőt, gyújts néhány gyertyát és élvez az életet úgy, mint a dánok!

Ha kedvet kaptál, akkor itt le tudod adni a rendelésedet saját képből!

 

További cikkek

Az élet tele van különleges pillanatokkal, és az egyik legjobb módja annak, hogy ezeket az emlékeket örökké megőrizzük, az, hogy megörökítjük őket fotókon.

Anyák napja egy különleges nap minden évben, amikor kifejezzük szeretetünket, tiszteletünket és hálánkat azok felé a csodálatos nők felé, akik életet adtak nekünk és neveltek...

Az évszakok változása olyan természetes ciklikus esemény, ami mindig új inspirációforrást jelent a művészek számára.